titulní stránka »» Babiččiny polenské pouťové mrkvánky
Nejprve si z mouky, másla, cukru, fenyklu, kvasnic, sádla a žloutků vypracujeme kynuté těsto, v teple ho necháme vykynout.
Mezitím si uděláme náplň. Do jemně nastrouhané mrkve dáme krupicový cukr, vanilkový cukr, fenykl a máslo. Chvilku dusíme. Udušenou mrkev necháme vychladnout. Ustojí-li se v mrkvi šťáva, po lehkém zmáčknutí ji slijeme, aby nebyla mrkvová náplň příliš řídká. Šťávu můžeme vypít.
Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme mrkví, a tou nešetříme!. Bochánky podmastíme sádlem, na plech dáváme řídce, aby se bochánky nespekly – podle velikosti plechu 3×4 nebo 4×5. Na plechu je necháme chvíli kynout, pak lehce zmáčkneme, vršek potřeme zbylým bílkem a posypeme celým mákem.
Upečeme a vychladlé mrkvánky potřeme na posypaném vršku přehřátým nebo napůl rozpuštěným máslem (aby neztékalo) a hojně posypeme moučkovým cukrem s přimíchaným vanilkovým cukrem.
Z tohoto množství je asi 60 mrkvánků – podle velikosti i více.
Těsto
Náplň
Na posypání